ArtikelenDe Kleur van Geld

De Kleur van Geld: “Sander Heijne: we worden niet beter van economische groei”

Sander Heijne stelt in het boek Fantoomgroei aan de kaak dat economische groei niet tot meer welvaart leidt. Economie draait volgens hem om het vermogen om problemen op te lossen.

“Welvaart begint met goed onderwijs, goede zorg, een betrouwbare voedselvoorziening, een eerlijke verdeling van onze rijkdom, en een leefbaar klimaat: daar moeten we voor durven te kiezen. Als dat ertoe zou leiden dat de economie niet groeit, wat maakt dat dan uit? In Fantoomgroei tonen Hendrik Noten en ik aan dat de samenleving in de brede zin helemaal niet beter wordt van economische groei. We worden steeds rijker, maar zijn steeds minder bereid om dat te investeren in wat echt belangrijk is voor de meeste mensen.”

“Toch ben ik nu hoopvol. Als er een moment is om onze manier van leven blijvend te veranderen, is dat nu. Tijdens de coronacrisis hebben we voor het eerst sinds lange tijd niet onze economie vooropgesteld, maar onze gezondheid. De lockdown bewijst dat we andere keuzes durven te maken als genoeg mensen daar het belang van inzien.

Lees dit hele artikel bij De Kleur van Geld.