ArtikelenRed Pers

Red Pers: “Waarom een strenge migrantenaanpak werkt voor de Deense sociaaldemocraten, maar niet voor de PvdA”

De Deense sociaaldemocraten omarmden een anti-immigratiebeleid en kwamen hiermee in 2019 aan de macht, volledig tegen de Europese trend in. Kopenhagen-correspondent Max van Geuns ging met verschillende experts op zoek naar het antwoord op de vraag: zou de Deense ‘succesformule’ ook werken voor kersvers PvdA-leider Lilianne Ploumen?

Denemarken kwam de afgelopen jaren geregeld in het nieuws, met name wanneer weer een nieuwe verharding van het immigratie- en integratiebeleid plaatsvond. Zo werden twee jaar geleden ‘getto’s’aangewezen, waarin je dubbel zo zwaar gestraft kunt worden bij een misdrijf. Voorwaarde is dat de wijk voor meer dan de helft bestaat uit bewoners met een niet-westerse migratieachtergrond. Daarnaast moet de wijk aan twee van de volgende vier criteria voldoen: veel werkloosheid, een hoog aantal criminelen, een laag opleidingsniveau en een laag inkomen.

Daar houdt het niet op. Bij aankomst in Denemarken moeten asielzoekers hun juwelen en een deel van hun vermogen aan de Deense staat afstaan. Asielzoekende echtparen werden een tijd lang ook van elkaar gescheiden als één van hen jonger was dan 18 jaar (dit kon dan weer niet door de beugel; hierover loopt momenteel een ‘impeachment-proces’ tegen de toenmalige minister van immigratie). Kinderen mogen niet naar een lagere school als ze niet vloeiend Deens spreken. Migrantenvrouwen verliezen al hun uitkeringen, wanneer ze niet fulltime werken. Pas als een immigrant acht jaar in Denemarken woont en daarvan zeven jaar heeft gewerkt, komt diegene in aanmerking voor een volledige bijstandsuitkering. Sinds dit jaar moet een niet-westerse partner bij gezinshereniging meer dan 14.000 euro betalen voor de verblijfsvergunning, bijna een verdubbeling van het bedrag dat van toepassing was vóór 2018. En de Deense regering sprak recent nog haar ambitie uit om voortaan geen enkele asielzoeker meer op te nemen.

Lees dit artikel verder bij Red Pers.