Speciaalbier is niet meer weg te denken uit Amsterdam. Brouwerijen kunnen de vraag nauwelijks aan. ‘Pils krijgt het imago van lomp zuipen.’
Nog geen drie maanden na de verkoop van zijn rederij heeft Karel Lovers opnieuw van een passie zijn werk gemaakt. Nu geen boten, maar bier. Café Kootje is de uitbreiding van het in 2014 geopende Délirium Café op de Piet Heinkade. Het walhalla voor bierfijnproevers, eerder met 520 speciaalbieren, biedt sinds donderdag met Kootje aan tweehonderd Nederlandse brouwsels het podium.
Speciaalbier is niet meer weg te denken uit Amsterdam. Inmiddels zijn er 25 brouwerijen in en rond de stad – twintig hiervan waren er vijf jaar geleden nog niet. De meeste nieuwkomers zijn microbrouwerijen. Zo heeft Vincent Tijms, cognitief neurowetenschapper aan de UvA, een oud tankstation in Santpoort-Noord omgetoverd tot Brouwerij de Pomp. Na experimenten met watermeloenbier en munt-ale verkoopt hij nu 2000 liter per jaar.